Јаворак - # ПК ЈАВОРАК # Добро дошли #

Title
Idi na sadržaj
Наш клуб је основан 1949. године, оснивачки одбор био је велики, али међу оснивачима клуба, као најистакнутије треба поменути Часлава Игњатовића, Бранка Шћепановића и Бранка Гајића. Њима се нешто касније придружују и Бранко Сарић, Стеван Суша, Борисав Тодоровић, Нада Јуранић, Ђорђе Живковић, Фукс Миран, Богић Мировић, Велимир Пејчић, Живко Живанoвић, Душан Ристић и други. Клуб одмах по оснивању окупља неколико десетина чланова, да би у неким својим активностима друштво бројало и до 500 чланова. Према проценама у првих 40 година, кроз клуб је прошло око 5000 људи док је до данашњих дана тај број сигурно удвостручен.

Клупске активности биле су многобројне, па је на почетку било актуелно више секција, поред основних, планинарске, смучарске и секције оријентираца, постојала је  секција за водиче похода и маркацију стаза као и секција за пропаганду. Озбиљни напори посвећивани су раду са младима, који су кроз разне течајеве и курсеве остваривали своје прве планинарске кораке.

Прве године од оснивања клуба биле су посвећене испитивању планинских терена и стаза у близини Параћина. Наши планинари походе јужни Кучај, планину Бабу, Јухор, Ртањ и друге планине у околини, али убрзо обилазе и друге планине бивше државе од Триглава до Кајмакчалана, и од Миџора до Дурмитора. У првим деценијама клуба, наши планинари освојили су и планине у окружењу као што су Олимп и Рила, али и удаљеније Велике Татре у Пољској и Гросглокнер у Аустрији.  

Секција оријентираца доноси клубу бројне медаље, из земље и иностранства, док је смучарска секција углавном била усмерена на рад са младима кроз школе скијања на Грзи и Копаонику. У тој намери, на Грзи су била постављена и два ски лифта, нажалост данас неиспаравна. Већ неколико година након оснивања клуба појавила се потреба за планинарским домом. Одабрана је локација у близини врела речице Грзе, и средином педесетих година започето је зидање дома. Дом је грађен уз подршку тадашњих параћинских индустријских гиганата, пре свега стакларе, штофаре и цементаре.

Иако је данас извориште реке Грзе популарна туристичка дестинација, и омиљено параћинско излетиште, педесетих година прошлог века, оно се налазило у беспућу јужног Кучаја, до кога се могло доћи само током реке Грзе или тешко проходном планинском стазом. Грађевински материјал, потребан за изградњу дома довлачен је воловском запрегом, а неретко су и сами планинари доносили потребне ствари у својим ранцима. Мало је позната чињеница да су управо планинари заслужни за промоцију Грзе, као популарног параћинског излетишта и викенд насеља, на чију иницијативу је изграђен и данашњи колски пут.  

Уз велике напоре, изградња дома је завршена крајем 1957. године, а дом је свечано отворен 1. јануара 1958. године. Од свог отварања дом представља кућу нашег планинарског клуба и свих његових планинара. Уз све погодности поседовања планинарског дома, његово одржавање и домаћинско управљање домом представља велики напор и обавезу свих чланова, а посебно управе ПК „Јаворак“. Осамдесетих година, захваљујући параћинској лектродистрибуцији и фабрици штофа, дом је обновљен и дограђен. Последњи већи грађевински подухват на дому спроведен је 2018. године када извршена потпуна реконструкција и замена крова и кровне конструкције. Током 2018. и 2019. реновиране су и главна сала и две кухиње и купатила,  у дом је доведена пијаћа вода са оближњег изворишта, и завршена је пројектна документација за енергетску ефикасност дома и изградњу потпорног зида.  Врата нашег дома су отворена за све планинаре и спортисте, у њему тренутно има 50 лежајева и 15 купатила. Наш планинарски дом носи име Ђорђе Живковић, по планинару најзаслужнијем за његову изградњу који нажалост није доживео да га види свечано отвореним.

Након изградње дома, планинари ПК „Јаворак“ били су домаћини многих републичких и савезних активности, и такмичења. Крај осамдесетих и почетак деведесетих година, распад државе и ратови нису донели много доброг никоме, па ни нашем планинарском клубу. Током овог периода организоване су само мање акције и број чланова опада. Нови полет стиже са млађим људима и новом енергијом после 2000 године. Са великим амбицијама, наши планинари се припремају за високогорске походе, који ће се ускоро и десити. У јулу 2006. године четворо параћинских планинара, Бранка Брадашевић, Саша Павловић, Драгиша Гуњевић и Љубиша Бранковић, на експедицији названој „Велики пут“, суочавају се са Алпима, и успевају да освоје њихове највише врхове, највиши врх Италије Гран Парадизо висок 4061 метар и Мон Блан, највиши врх Француске, Алпа и западне Европе висок 4810 метара.
Следеће године, иста екипа појачана Ђурђом Бујић, остварује успон и на највиши врх Европе и Русије, Елбрус на Кавказу, висок 5642 м. За своје остварене успоне, ових петоро планинара бива похваљено од стране клуба, спортског савеза општине Параћин, али и Планинарског савеза Србије.

У последњих десет година, планинарски клуб вредно ради на модернизацији планинарства и прилагођавању променама којих смо сви сведоци. Од једне рекреативне активности и спорта за свакога, планинарство постаје добро организована и одговорна спортска активност.  Ово се остварује пре свега образовањем планинарских кадрова, „Јаворак“ данас има четири лиценцирана УИАА планинска водича треће категорије, три ЕРА водича европских планинских путева, обучене маркиранте планинских стаза, алпинисте, високогорце, спортске судије, чланове на важним функцијама у Планинарском савезу Србије. Едукација нових спортских и планинарских стручњака је увек у току кроз разне обуке Планинарског савеза, али и на Факултету за спорт и туризам ТИМС у Новом Саду.  

Наши планинари активни су на новој такмичарској активности Трекинг лига Србије, која се одвија од 2014. године. Такмичари у свим категоријама доносе бројне медаље са појединачних  кола, али и у генералном пласману. Планинарки Јаворка били су екипни прваци Трекинг лиге Србије 2015. године, док је наш Драгиша Филиповић, исте године освојио прво место у генералном пласману. Добри резултати наставили су да се нижу, а да у клуб стижу медаље и похвале. У последњој сезони, 2019., наша женска екипа освојила је друго место у Мастер купу Србије. Од почетка такмичења 2014. године, последње коло увек се одвијало на стазама јужног Кучаја и Грзе, у организацији ПК „Јаворак“ паралелно са нашом традиционалном пешачком акцијом „Грзи у загрљај“.
„Грзи у загрљај“ је традиционална акција Планинарског савеза Србије и нашег клуба. Акција траје већ пет година и одржава се крајем октобра. Јесење лепоте Грзе привлаче велики број такмичара и планинара, па је акција врло популарна, и сваке године у њој учествује око 500 планинара. Акцију би било немогуће спровести без помоћи наших планинара  и пријатеља клуба. У извођењу овогодишње акције учествовало је 66 чланова ПК „Јаворак“ и десетак спонзора и ми им овом приликом захваљујемо.  

Многи наши чланови остварили су значајне резултате у високогорству, и овом приликом ћемо их поменути. Наш члан, тренутно настањен у Аустралији, Георге Аранђеловић, током 2018. и 2019. извео је успоне на највиши врх Јужне Америке, Анда и јужне хемисфере Аконкагву високу 6962 метра, Елбрус и успон до базног кампа са кога алпинисти започињу успон на Монт Еверест, позициониран на 5.364 метара надморске висине. Бранка Брадашевић, као члан прве женске високогорске експедиције из Србије, освојила је врх Тарпу Чули на Хималајима висок 5.663 м, у мају 2015. године. Катарина Стефановић је још једна од наших чланица која је успешно попела Елбрус на Кавказу, највиши врх Европе. Дејан Милуновић, освојио је многе врхове на Алпима, а међу њима и Мон Блан и Цугшпице, највиши врх Немачке.  

Планинарски клуб “Јаворак” одговорно приступа раду са младима. Поред тога што учествујемо у извођењу “Акција за младе”, Планинарског савеза Србије, на овом пољу активни смо и самостално.  Пројекат “Планинска дружина” спроведен је током јесени 2019. у организацији нашег клуба и ПУ “Бамби”, уз помоћ средстава обезбеђених на конкурску компаније “ЦРХ” - “Партнерство за будућност”. Слободно можемо рећи да је овакав пројекат пионирски у планинарству у Србији, јер представља институцијалну сарадњу спортског клуба,  образовне установе и привреде.  Пројекат је спроведен успешно, а наши мали другари су заједно са родитељима, поред основа планинарства научили и нешто о екологији, живом свету и историји свог краја. Параћински планинари обављају и значајну друштвену улогу подижући еколошку свест  као велики љубитељи и најбољи познаваоци нашег природног окружења. Занимљив је податак, да су представници нашег клуба чинили једину званичну делегацију из Србије, на прослави 95 година од пробоја Солунског фронта на Кајмакчалану 2013. године. Добра сарадња са другим планинарима и планинарским друштвима и клубовима, основа је за добро функционисање клуба. Наш клуб је поносан на пријатељства која одржава са другим клубовима, нарочито са нашим побратимима из Зрењанина и Битоља.

Овај кратак преглед наших активности у последњих 70 година, представља потврду високе позиције планинарског клуба „Јаворак“ у локалној заједници, али и међу планинарским клубовима у Србији и окружењу. Уз идеју о сталном напредовању, образовању кадрова, бризи о подмлатку, уз учешће и организацију традиционалних пешачких акција, али и високогорских експедиција, уз такмичарску активност, наш клуб одржава стабилно функционисање и осигурава сигурну будућност. Зато можемо рећи да је протеклих 70 година обележио константан и постепен успон, успон на највише врхове, али и успон у организационом и функционалном смислу.
Copyright © 2020. ПК Јаворак. Сва права задржана. Забрањено неовлашћено копирање.
ПК Јаворак
ул. Крагујевачка 4, 35250 Параћин
И-маил: javorakpn@gmail.com
Моб. +381 66 00 97 54
Copyright © 2020. ПК Јаворак.
Сва права задржана.
Nazad na sadržaj